Wij leveren sterke trailers met een extra lange levensduur
Samen met u worden de trailers naar wens samengesteld
Kijkend naar uw situatie adviseren wij de juiste oplossing

LZV-combinatie: wat zijn de mogelijkheden?

Geplaatst op 14 april 2020

Een LZV vrachtwagen is een efficiënte manier van transporteren. Het geeft je bedrijf meer vrijheid, minder kosten én het is beter voor het milieu. Op het gebied van LZV-combinaties zijn er veel mogelijkheden, of er nou voor een standaard model of voor maatwerk wordt gekozen. Wil je alles weten over de mogelijkheden die STERK Trailers biedt? Lees dan snel verder!

De basis: wat is LZV?

LZV staat voor Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie en wordt ook wel ecocombi genoemd. Deze combinaties mogen een maximale lengte van 25,25 meter hebben en een gewicht van maximaal 60 ton (57,5 ton bij twee assen). Een stuk langer en zwaarder dan de reguliere vrachtwagen dus. LZV-combinaties kunnen meer transporteren in een enkele lading. Dit bespaart brandstof en personeel. Daarnaast is er natuurlijk minder CO2-uitstoot.

Zoals het woord al zegt is de LZV-combinatie een combinatie van verschillende voertuigen. Dit kunnen een aantal verschillende samenstellingen zijn, die bij elkaar maximaal een lengte van 25,25 meter hebben.

De voordelen van LZV

Het belangrijkste voordeel van een LZV-combinatie is natuurlijk dat er meer vervoerd kan worden. Maar een ander groot voordeel is dat je flexibeler bent in het vervoer. Door het loskoppelen van een van de onderdelen kun je bijvoorbeeld verder rijden naar het doelgebied, waar de gehele combinatie niet mag komen. Beers Winkel heeft bijvoorbeeld gekozen voor een LZV-combinatie met kooiaap op zowel combitrain als oplegger. Hierdoor heeft de chauffeur altijd een heftruck bij de hand, in welke combinatie hij ook doorrijdt.

LZV wetgeving in Nederland

Eisen aan het LZV-voertuig

Omdat een LZV een zwaar en groot voertuig is, zijn er natuurlijk regels verbonden aan het gebruik van een LZV, naast de maximale lengte en het maximum gewicht. Zo moeten de spiegels voldoen aan de Europese regels. Er moet een elektronisch remsysteem (EBS) op zitten. Het voertuig moet aslastmeters op elke as hebben, mag maximaal twee draaipunten hebben en een draaicirkel van maximaal 14,5 meter met een binnenste straal van 6,5 meter. De zijafscherming moet gesloten zijn en op de achterkant van de wagen moet een bord staan geplaatst zijn met contourmarkering en de tekst ‘Pas op, extra lang voertuig’. Er moet een aantekening LZV op het kentekenbewijs van het voertuig staan. Als wij een LZV-voertuig leveren zorgen we er natuurlijk voor dat aan al deze eisen wordt voldaan.

Eisen aan de chauffeur voor LZV

Daarnaast zijn er ook eisen gesteld aan de vrachtwagenchauffeur, omdat het voertuig iets lastiger te bedienen is. Zo moet de chauffeur een LZV-certificaat bij het CBR halen. Hiervoor moet de chauffeur minimaal vijf jaar ervaring hebben als vrachtwagenchauffeur en geen rijontzegging hebben gehad in de afgelopen drie jaar. De cursus om het certificaat te behalen duurt ongeveer twee dagen. Daarnaast is een getuigschrift vakbekwaamheid vereist voor het besturen van een LZV.

Aanvullende voorschriften en beperkingen rijden met LZV

Naast de eisen aan het voertuig zelf en de chauffeur zijn er nog diverse aanvullende voorschriften en beperkingen. Zo mag je niet rijden bij weersomstandigheden die het zicht beperken tot minder dan tweehonderd meter en bij gladheid van het wegdek. Transport van gevaarlijke stoffen en levende dieren met een ecocombi is niet toegestaan. De LZV-combinatie mag geen ondeelbare ladingen vervoeren die buiten de vrachtwagen uitsteken, ook zijn vloeibare ladingen van meer dan duizend liter verboden. De voertuigen mogen geen spooroverwegen kruisen waar treinen met meer dan 40 kilometer per uur overheen rijden. Woonerven en 30-kilometerzones zijn verboden terrein. De combinatie mag geen voertuigen inhalen die sneller rijden dan 45 kilometer per uur.

Al deze eisen klinken juist als vrijheidsbeperking, maar een LZV is juist heel eenvoudig om te bouwen tot een normale vrachtwagen. Je kunt namelijk de combinatie heel eenvoudig loskoppelen en verder rijden met een deel van de vrachtwagen. Zo kun je verder rijden tot het doelgebied en daar de lading lossen.

Waar mag ik rijden met een LZV?

Een LZV-combinatie mag niet zomaar overal rijden. Het netwerk waar dit wel is toegestaan bestaat uit onder andere alle snelwegen, steeds meer N-routes en een groot deel van het weggennetwerk van het Rotterdamse havengebied. De RDW heeft een kaart opgesteld waar wel gereden mag worden. Voor wegen die niet zijn vrijgegeven op deze kaart, mag een tijdelijke ontheffing worden aangevraagd bij het RDW. Deze ontheffing geldt voor maximaal vier kentekens.

LZV wetgeving in het buitenland

Een LZV is natuurlijk ideaal als je er ook de grens mee overkomt. Nederland is een vooruitstrevend land wat betreft de LZV’s, wij zijn al sinds 2001 aan het testen met deze voertuigen. In het buitenland duurt het wat langer, maar in steeds meer landen mag er met een ecocombi gereden worden. In Nederland mag de dolly twee draaipunten hebben, in Duitsland drie. Bij de Oosterburen mag een hoekverdraaiing van de trekboom van de dolly wel, dat mag hier niet. Om de krappere draaicirkel toch mogelijk te maken, zijn gestuurde assen op de dolly de enige oplossing.

LZV in Duitsland

De wetgeving in Duitsland is gelijk aan die van Nederland. LZV’s mogen alleen rijden op de daarvoor vrijgegeven wegen. Wel is het maximale gewicht iets lager, namelijk 40 ton, bij intermodaal vervoer 44 ton. Ook mag de draaicirkel maximaal 12,5 meter zijn, terwijl dit in Nederland 14,5 meter is. Verder zijn veel eisen hetzelfde, alleen zijn de Duitsers net iets strenger. De trekker moet een retarder hebben, ACC, schijfremmen en Lane Assist. Ook moet er een camerasysteem op het laatste voertuig zitten.

In Duitsland zijn niet alle combinaties toegestaan. De vier combinaties die wel zijn toegestaan zijn: motorwagen-dolly-oplegger, trekker-b-double-oplegger, trekker-oplegger-middenasser en bakwagen-schamelaanhangwagen. Wij bieden uiteraard ook opties die aan al deze eisen voldoen. Wel is het na aanschaf nog nodig dat het voertuig een TÜV-keuring heeft.

LZV in België

In België is het makkelijk rijden met een LZV. Daar stellen ze dezelfde eisen als in Nederland. Vooral in Vlaanderen zijn er veel wegen opengesteld voor LZV-combinaties.

LZV in de rest van Europa

Ook als er verder dan onze buurlanden vervoerd moet worden kan een LZV een uitstekende oplossing zijn. Zo is het mogelijk om via Duitsland naar de Scandinavische landen te gaan, waar ze al heel lang met LZV-vervoer bezig zijn. Ook kun je meer richting het Oosten, want LZV-combinaties zijn ook toegestaan in Tsjechië. De verwachting is dat binnenkort meer Oost-Europese landen zich aansluiten bij het LZV-clubje.

In Spanje is LZV ook welkom, maar is hierdoor een vreemde eend in de bijt. De buurlanden doen namelijk nog niet mee, waardoor Nederlandse LZV-combinaties hier dus nog niet kunnen komen.

Elk land heeft uiteraard verschillende eisen. Wij helpen jou dan ook bij het samenstellen van de LZV-combinatie. Zo letten we goed op of de combinatie aan de verschillende eisen van de landen waar jij doorheen transporteert voldoet. Een van onze oplossingen is een combitrain die voor heel Europa geschikt is.

LZV-combinaties van STERK

Wij bieden voor alle mogelijke combinaties een oplossing. Hieronder vind je de mogelijkheden.

Wat zijn verschillende LZV-combinaties?

 • A. Trekker / Oplegger – Wipkar
 • B. Trekker / Combitrain – Oplegger
 • C. Motorwagen /  Schamelaanhangwagen
 • D. Motorwagen / Dolly / Oplegger
 • E. Motorwagen / Middenasser / Middenasser
 • F. Motorwagen met koppelschotel / Oplegger
 • G. Verlengde motorwagen / Verlengde middenasser

Combitrain: voor meer volume internationaal

De combitrain is dé ideale oplossing als er al een wagenpark is of wanneer meer flexibiliteit gewenst is. Deze tussenoplegger kan tussen bestaande trekker en oplegger worden geplaatst en heeft een uitschuifbaar asstel met koppelschotel, zodat het multifunctioneel inzetbaar is. De combitrain kan gekoppeld worden, maar ook individueel doorrijden. Onze combitrain voldoet aan alle eisen voor gebruik in de Benelux, Duitsland, Scandinavië en Tsjechië.

Een bijkomend voordeel is dat onze combitrain geschikt is voor elke standaard volgoplegger (star of gestuurd). Een perfecte uitbreiding van het wagenpark, maar ook goed mogelijk in een geheel nieuwe opstelling.

De combitrain wordt ook wel b-double of b-train genoemd. De tussenoplegger is leverbaar in twee lengtevarianten: de korte versie van 8.100 mm, of de cityversie van 10.200 mm. Deze kun je samenstellen tot de maximaal toegestane lengte voor LZV-combinaties.

De combitrains zijn naar keuze verkrijgbaar met zeilopbouw, gesloten opbouw, koelopbouw of geschikt voor containertransport.

Voordelen combitrain

 • 60% meer volume;
 • Internationaal inzetbaar; Benelux, Duitsland, Scandinavië, Tsjechië;
 • Past binnen een bestaand wagenpark;
 • Besparing van personeel, brandstof en materiaal;
 • Milieuvriendelijker.

Het chassis van de LZV-combinaties van STERK

Trailers van STERK zijn van hoge kwaliteit en gaan jarenlang mee, ook bij zeer intensief gebruik. Zo ook de LZV-combinaties. De hoofdliggers van het chassis worden aan twee zijden gelast voor extra sterkte. Om de 400 mm wordt het chassis voorzien van een dwarsligger, zo is zware vloerbelasting ook mogelijk. De schotelplaat in de nek heeft een dikte van 10 mm, dit om vervorming op lange termijn te voorkomen. Een extra stevig chassis met een extra lange levensduur, ook voor onze LZV-wagens!

Om corrosie tegen te gaan bieden we twee manieren van het behandelen van het chassis: schooperen of thermisch verzinken. Schooperen wordt ook wel thermisch spuiten genoemd. Hierbij wordt vloeibaar zink gespoten op het chassis. Het gloeiend hete metaal wordt met een spuitpistool in een dun laagje aangebracht en stolt onmiddelijk tot een goed hechtende, taaie laag. Thermisch verzinken kan ook, dit is de beste anti-corrosiebehandeling die mogelijk is. Bij dit dompelproces komt de vloeibare zink in alle hoeken van het chassis. Het staal van het chassis en de zink vormen samen een ijzersterke legering. Deze laag wordt afgesloten met een zuivere zinklaag voor extra bescherming. Een thermisch verzinkt chassis is minstens 15 jaar bestand tegen roest.

Kooiaap en LZV

Voor extra flexibiliteit is een kooiaap, ook wel meeneemheftruck genoemd, altijd een goede optie. Het is bij STERK Trailers mogelijk om deze ook in de combitrain te plaatsen, zoals Beers Winkel heeft gedaan. Zo kun je verder rijden zonder volgoplegger, maar heb je alsnog een heftruck bij de hand. Ideaal als in het doelgebied geen LZV-wagens mogen komen.

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden en wil je weten wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Stap 1/2

Basisgegevens trailer

Vul hier de basisgegevens in van de trailer.

Stap 2/2

Offerte aanvragen

In dit formulier kun je alle wensen voor je trailer aangeven.

  Aanvraag ontvangen!

  Wij hebben de aanvraag ontvangen. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Heb je in de tussentijd nog vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen.