Wij leveren sterke trailers met een extra lange levensduur
Samen met u worden de trailers naar wens samengesteld
Kijkend naar uw situatie adviseren wij de juiste oplossing

De opleggers van STERK Trailers staan standaard al bekend om de degelijke bouwwijze. Een gesloten oplegger krijgt het bij het laden en lossen namelijk flink te verduren. Al bij het inladen van gesloten trailers wordt bijvoorbeeld de pallet tegen de zijwand aangedrukt en zo naar voren geschoven. Hierdoor holt de zijwand na enkele jaren uit met scheuren als gevolg. Om dure reparaties te voorkomen is een goede constructie van zowel de opbouw als van het chassis belangrijk.

Standaard bouwen wij al STERK en degelijk. Toch kijken wij altijd mee met de klant om te bepalen op welke opties wij extra moeten letten. En daarom kijken wij altijd naar het gebruik van de oplegger. Bijvoorbeeld hoe en met welke goederen wordt deze geladen? Welke routes worden er voornamelijk gereden? Dit alles helpt ons mee, om een goede indruk te krijgen van het werk waar de oplegger voor wordt ingezet.

Door onze standaard stalen stootrand onder op de zijwand van een gesloten oplegger te plaatsen wordt de constructie steviger. Een van de extra mogelijkheden is een badkuipconstructie, waarbij rondom een stalen stootrand van 5 mm dik en 400 mm hoog tegen de zijwand wordt aangebracht. Deze is uit één lengte, zodat er geen naden zijn die los kunnen raken. De onderkant van deze stootrand is aan het chassis bevestigd. Door deze constructie zijn gesloten opleggers bestand tegen jarenlang zwaar gebruik. In combinatie met een thermisch verzinkt chassis is de gesloten oplegger op deze manier geschikt voor minimaal 20 jaar gebruik.

Er zijn voor onze gesloten opleggers veel opties die naar wens aan te passen zijn: Wel of geen stuursysteem, opbouw volledig in kleur en belettering, tweede laadhoogte, doorlaaddeuren, hardhouten vloer, vastzet railsen, ladingcertificaten, laadkleppen, etc. Neem contact op voor alle mogelijkheden en om te zien wat bij jouw situatie past. STERK Trailers beschikt over een uitgebreide Europese Type Goedkeuring waarmee het eenvoudig is om de oplegger in elk Europees land te registreren.

Het chassis is de basis van iedere trailer en daarom zijn onze chassis geconstrueerd voor een langdurig en intensief gebruik. Een trailer van STERK Trailers is dan ook echt STERK!

De hoofdliggers van het chassis worden daarom aan twee zijden gelast voor extra sterkte, wat uniek is in de trailerbouw. Daarnaast wordt het chassis elke 400 mm. voorzien van een dwarsligger zodat een zware vloerbelasting mogelijk is.

Dit alles resulteert in een 16 tons nek met vermelding op het kenteken en is technisch maar liefst goed voor 18 ton, standaard! Kortom: dit chassis vormt de basis voor een intensieve en extra lange levensduur!

Voor koelopbouw zijn de hoofdliggers vervaardigd uit hoogwaardig staal en tweezijdig gelast voor extra sterkte. De achterbalk is zwaar afgeschoord naar de chassisbalken.

STERK Trailers voorziet al haar plywoodoplegger chassis standaard van een KTL laklaag, met daaroverheen een poedercoat laklaag. Dubbelop voor een betere bescherming tegen corrosie. Ook is het mogelijk het chassis thermisch te verzinken of te schooperen.

KTL

KTL is de afkorting van Kathodische Tauch Lackierung (elektrostatische dompellak). KTL is een elektrostatisch verfproces waarbij het gehele chassis in een vloeistofbad wordt ondergedompeld. Het bad is gevuld met lak en tijdens het dompelen staat het chassis onder elektrische spanning. Hierdoor worden de lakdeeltjes naar het chassis getrokken en zo ontstaat op het oppervlak een laklaag. Deze laklaag groeit aan totdat zich een gesloten en isolerende laag om het chassis heeft gevormd. Zo worden ook de moeilijk bereikbare plekken voorzien van een laklaag. Na het verfproces wordt het chassis in een oven bij 180 tot 200°C gedroogd en uitgehard. Onderscheidend in ons KTL-proces is dat een van de dompelbaden een zinkbad is, voor een extra langdurige beschermlaag.

Poedercoat

Na het KTL-proces wordt het chassis van een poedercoat laklaag voorzien. Dit is voor extra bescherming. Met perslucht wordt negatief geladen poeder op een positief geladen chassis gespoten. Door dit elektrostatische principe blijft het poeder tijdelijk aan het chassis plakken, waarna het in een oven verhit wordt. Zo krijgt de coating de kans om uit te vloeien, waarna het uithardt.

Thermisch verzinken

Tegen een geringe meerprijs is het mogelijk om het chassis thermisch te verzinken. Dit is de beste anti-corrosiebehandeling die mogelijk is. Thermisch verzinken is, net als KTL, een dompelproces. Hierbij komt vloeibare zink met een temperatuur van ongeveer 450°C in alle hoeken van het chassis, zowel inwendig als uitwendig. Het staal en zink vormen samen een zinklegering. Deze legering is zeer sterk en beschermend en wordt afgesloten met een laag zuivere zink. Op kwetsbare randen is het zink extra dik, waardoor de bescherming nog beter is. Een verzinkt chassis is zeer duurzaam, onderhoudsvrij en biedt een maximale bescherming. Een dergelijk chassis is minstens 15 jaar bestand tegen roest.

Schooperen

Schooperen wordt ook wel metalliseren of thermisch spuiten genoemd. Bij dit proces wordt vloeibaar zink verhit en gespoten op het chassis, dat vooraf blankgestraald is. Hierbij wordt een zinkdraad of zinkpoeder door een spuitpistool getransporteerd en met een vlam verhit. Met dit spuitpistool wordt het vloeibare metaal in een dun laagje aangebracht. Het zink stolt onmiddellijk voor een goed hechtende en taaie laag. Na dit proces krijgt het chassis een kleurlak.

Gecertificeerde 28 mm vlakke platenvloer. Een hoge vloerbelasting is belangrijk bij een oplegger met gesloten opbouw. Daarom zijn er op het chassis extra veel dwarsliggers geplaatst, namelijk elke 400 mm. De vloer is voorzien van slijtvast antislip profiel. Een certificeerde vloerbelasting van maximaal 9.000 kilogram per heftruckas is toegestaan.

Naast de 28mm vlakke platenvloer bieden wij bijvoorbeeld ook mogelijkheden tot een hardhouten vloer met of zonder stalen omega’s.

Voor

De opleggers met gesloten opbouw van STERK Trailers hebben een stevige opbouw met stalen voorhoekstijlen. Standaard is de voorzijde voorzien van een volumehoek, dit betekent dat het afgeschuind is om maximale vloerruimte te creëren.
Om aan de binnenzijde maximale sterkte te creëren wordt er een standaard stootrand van 400 mm hoog en 5 mm dik aan het chassis gelast.

Achter

De stalen achterportaal heeft stevige achterdeuren. Hierdoor is het aanbrengen van reclame goed mogelijk. De deuren zijn voorzien van vier scharnierpunten en dubbele sluitingen. Onder de deuren zijn twee zware stalen stootnokken gemonteerd.

Wanden

Plywoodwanden. Deze wanden zijn opgebouwd uit een polyester buiten- en binnenwand met daartussen een houtkern. Deze wordt standaard in de kleur wit (RAL9010) geleverd, maar kan in elke gewenste kleur geleverd worden. Onderaan de wand is aan de binnenzijde een stalen stootrand bevestigd. Er zijn ook mogelijkheden om te kiezen voor 30mm of 45mm schuimwanden.

Het goed borgen van lading is zeer belangrijk, zodat goederen veilig vervoerd kunnen worden. Slechte borging leidt jaarlijks tot miljoenen euro’s schade en veel ongevallen. In enkele Europese landen is er wetgeving die bepaalt dat de opbouw aan bepaalde sterkte-eisen moet voldoen. Deze wetgeving stelt dat de constructie van de bovenbouw sterk genoeg moet zijn om de krachten vanuit de lading op te vangen. De opbouw wordt in de praktijk op sterkte getest. Als deze test wordt volbracht krijgt het opbouw een certificaat. Daarin wordt het maximaal toegestane gewicht van de belading gemeld. STERK Trailers heeft voor alle uitvoeringen een ladingzekerheidscertificaat, zelfs voor drankentransport.

Naast deze certificaten levert STERK ook LZV certificaten, en ADR certificaten etc.

Als gekozen wordt voor een gestuurde oplegger kiezen wij meestal voor een Tridec stuursysteem. Tridec is een onderdeel van de Jost Groep en is marktleider op gebied van stuursystemen in trailers. Ons assortiment is zeer uitgebreid, wij leveren enkelgestuurde, dubbelgestuurde en X-gestuurde varianten.

Stangenstuursysteem

Vanwege veiligheid en onderhoudsvriendelijkheid rijden bijna alle gestuurde trailers in Europa met een stangenstuursysteem. Dit systeem is geschikt voor vlakke en (semi)opleggers. Met de stang wordt de stuurbeweging zeer direct overgebracht, zo ontstaat er geen speling op het systeem. Een stuurstangsysteem is hierdoor onderhoudsarm. Door de unieke constructie kan het gehele systeem eenvoudig gedemonteerd worden. Dit zorgt voor een kortere servicetijd en maakt een vloerluik in de carrosserie overbodig.

Kabelstuursysteem

Bij een kabelstuursysteem wordt de stuurbeweging van voor naar achter overgebracht door middel van een kabel. Deze kabel wordt geleid via katrollen. STERK Trailers levert geen kabelgestuurde opleggers.

Hydraulisch stuursysteem

Hydraulische stuursystemen worden toegepast bij uitschuifbare opleggers, waarbij de stangverbinding niet mogelijk is, zoals bijvoorbeeld de combitrain. Ook wanneer een lage vloerhoogte in combinatie met sturing gewenst is, wordt het hydraulische systeem toegepast. Bij een stangenstuursysteem gaat dankzij de stuurkrans wat hoogte verloren.

Welke assen sturen?

Er zijn verschillende combinaties van assen die gestuurd worden. Elke combinatie heeft voor- en nadelen.

X-besturing

Bij X-besturing worden de eerste en laatste as gestuurd.

Voordelen

 • Goede gewichtsverdeling mogelijk;
 • Minder bandenslijtage;
 • Minder rolweerstand, dus minder brandstofverbruik;
 • Zwaait minder uit, met name gunstig bij kooiaap;
 • Minder boetes voor aslastoverschrijding;
 • Toepasbaar op twee- en drie-assige oplegger.

Nadelen

 • Minder wendbaar dan een enkelgestuurde besturing (draaicirkels zijn op te vragen);
 • Meer onderhoud dan een enkelgestuurde, omdat er meer stuurkransen aanwezig zijn;
 • Duurder in aanschaf.

Enkel gestuurd (alleen laatste as)

Deze vorm van sturing wordt het meest toegepast.

Voordelen

 • Zeer wendbaar;
 • Wendbaarheid is op maat te maken;
 • Minder bandenslijtage;
 • Minder rolweerstand, dus minder brandstofverbruik;
 • Betere gewichtsverdeling door laatste as naar achter te plaatsen.

Nadelen

 • Meer onderhoud ten opzichte van een niet-gestuurde oplegger.

Kortom, voor maximale wendbaarheid is een enkelgestuurde oplegger de juiste keuze. Ben je juist op zoek naar maximale aslastverdeling? Kies dan voor een X-gestuurde oplegger.

Het is mogelijk om een achtersluitende of ondervouwende laadklep te kiezen. Standaard kiezen wij voor het merk Dhollandia, ook vanwege het grote aantal servicepunten dat in Nederland aanwezig is. Zo kun je snel geholpen worden, mocht dat nodig zijn. Het is mogelijk de laadklep geheel naar wens samen te stellen.

Liever een ander merk laadklep? Laat het ons weten.

Stap 1/2

Basisgegevens trailer

Vul hier de basisgegevens in van de trailer.

Stap 2/2

Offerte aanvragen

In dit formulier kun je alle wensen voor je trailer aangeven.

  Aanvraag ontvangen!

  Wij hebben de aanvraag ontvangen. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Heb je in de tussentijd nog vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen.