LZV Combitrain met zeilopbouw
Combitrain met schuifzeil opbouw. 2 of 3 assen.
Leverbaar in uitvoering voor de Benelux, Duitsland, Scandinavië en Tsjechië.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Gilbert van Belzen
Kom in contact met Gilbert voor vrijblijvend advies en een offerte.
David Van den Schoor
Kom in contact met David voor vrijblijvend advies en een offerte.
Vanaf 2001 hebben onze specialisten ervaring met de ontwikkeling van innovatieve LZV’s. Eerst alleen voor Scandinavië, maar later ook voor de Nederlandse en Duitse markt. Nu zijn onze LZV’s geschikt voor de Benelux, Duitsland, Scandinavië, Tsjechië, Spanje en Portugal. Inmiddels is STERK Trailers dan ook één van de belangrijkste LZV-leveranciers en leveren wij vrijwel alle mogelijke LZV-varianten.
De combitrain, oftewel de ecocombi, is de nieuwste LZV-combinatie. In Australië rijden deze combitrains al veel langer rond onder de naam B-Double. In Scandinavië wordt de combitrain ook wel B-train / Linktrailer genoemd.
Een combitrain is een uitstekende optie om het bestaande wagenpark te combineren. Elke starre of gestuurde oplegger van elk merk past achter de combitrain. De combitrain is een tussenoplegger, die tussen de trekker en oplegger kan worden geplaatst. Het asstel is namelijk schuifbaar. Ingeschoven is het een korte city oplegger, dit is ideaal als er bijvoorbeeld op je doelbestemming geen LZV is toegestaan. Zo kan je toch op locatie komen. Uitgeschoven komt er een extra koppelschotel vrij waarop de oplegger geplaatst kan worden. Zo ben je binnen enkele stappen een LZV-combinatie! De combitrain is eenvoudig in gebruik en vergt weinig onderhoud.
Meer weten over alle mogelijkheden of wil je graag een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op en wij geven jou persoonlijk advies!
Rondrijden met een LZV-combinatie is in Nederland toegestaan. Wel worden er door het RDW een aantal eisen aan de chauffeur en de combinatie gesteld. Hieronder wordt kort beschreven wat de eisen zijn. Lees meer op de pagina over LZV.
De chauffeur moet bijvoorbeeld een LZV-certificaat halen. Dit kan alleen na vijf jaar relevante ervaring met een CE-rijbewijs en als de chauffeur in de laatste drie jaar geen ontzegging van de rijbevoegdheid heeft gehad. Ook gelden er bepaalde lengte-eisen voor LZV-combinaties. Het maximale gewicht is 60 ton.
Bij mist of een glad wegdek mogen LZV-combinaties niet rijden. Ook is het niet toegestaan om binnen de bebouwde kom te rijden. Er is een wegennetwerk aangewezen waar LZV’s met basisontheffing mogen komen. Voor overige wegen moet een extra ontheffing worden aangevraagd.
De combitrain is leverbaar in twee lengtes: de korte versie van 8.100 mm of de cityversie van 10.200 mm.
Achter de korte versie past elk merk en type volgoplegger van 13.620 mm. Wanneer deze voorzien wordt van een ondervouwende laadklep is dit een goede vervanger van de bakwagen. De trekker met combitrain is plusminus 60 centimeter langer, maar heeft een draaipunt en een meesturende achteras. Hierdoor is de combinatie veel wendbaarder.
Achter de city-combitrain past een city-oplegger van maximaal 11.105 mm. Het is dan mogelijk om beide opleggers individueel in de stad te gebruiken. De city-combitrain kan voorzien worden van een ondervouwende laadklep. De volgoplegger kan binnen de LZV-lengte voorzien worden van een achtersluitende laadklep, of een ondervouwende laadklep.
Alle combitrains zijn naar keuze verkrijgbaar met zeilopbouw, gesloten opbouw, koelopbouw of containeropbouw. Neem contact met ons op om alle mogelijkheden van configuratie door te spreken.
Omdat het chassis de basis is van iedere trailer zijn onze chassis geconstrueerd voor een langdurig en intensief gebruik. Een trailer van STERK Trailers is dan ook echt STERK!
In het bovenste deel van het chassis zijn de hoofdliggers vervaardigd uit hoogwaardig staal en worden aan twee zijden gelast voor extra sterkte, wat uniek is in de trailerbouw. Daarnaast wordt het chassis elke 400 mm. voorzien van een dwarsligger zodat een zware vloerbelasting mogelijk is. De dichte schotelplaat in de nek is zelfs 10 mm dik om vervorming op lange termijn te voorkomen.
Het onderste deel van het chassis bestaat uit een uitschuifbaar frame waarop de assen en koppelschotel worden gemonteerd. De hoofdliggers zijn vervaardigd uit hoogwaardig staal en zijn tweezijdig gelast voor extra sterkte. Om hoogte te winnen lopen de hoofdliggers van het onderste en bovenste gedeelte naast elkaar.
Thermische verzinking van het chassis is de beste anti-corrosiebehandeling die mogelijk is. Thermisch verzinken is, net als KTL, een dompelproces. Hierbij komt vloeibare zink met een temperatuur van ongeveer 450°C in alle hoeken van het chassis, zowel inwendig als uitwendig. Het staal en zink vormen samen een zinklegering. Deze legering is zeer sterk en beschermend en wordt afgesloten met een laag zuivere zink. Op kwetsbare randen is het zink extra dik, waardoor de bescherming nog beter is. Een verzinkt chassis is zeer duurzaam, onderhoudsvrij en biedt een maximale bescherming. Een dergelijk chassis is minstens 20 jaar bestand tegen roest.
Schooperen wordt ook wel metalliseren of thermisch spuiten genoemd. Bij dit proces wordt vloeibaar zink verhit en gespoten op het chassis, dat vooraf blankgestraald is. Hierbij wordt een zinkdraad of zinkpoeder door een spuitpistool getransporteerd en met een vlam verhit. Met dit spuitpistool wordt het vloeibare metaal in een dun laagje aangebracht. Het zink stolt onmiddellijk voor een goed hechtende en taaie laag. Na dit proces krijgt het chassis een kleurlak.
Gecertificeerde 28 mm vlakke platenvloer. Een hoge vloerbelasting is belangrijk bij een oplegger met zeilopbouw. Daarom zijn er op het chassis extra veel dwarsliggers geplaatst, namelijk elke 400 mm. De vloer is voorzien van slijtvast antislip profiel. Een certificeerde vloerbelasting van maximaal 9.000 kilogram per heftruckas is toegestaan.
Naast de 28mm vlakke platenvloer bieden wij ook mogelijkheden tot een hardhouten vloer met of zonder stalen omega’s.
De opleggers met gesloten opbouw van STERK Trailers hebben een stevige opbouw met stalen voorhoekstijlen. De voorzijde is voorzien van een volumehoek, dit betekent dat het afgeschuind is om maximale vloerruimte te creëren. Om aan de binnenzijde maximale sterkte te creëren wordt er een standaard stootrand van 400 mm hoog en 5 mm dik aan het chassis gelast.
De stalen achterportaal heeft stevige achterdeuren. Hierdoor is het aanbrengen van reclame goed mogelijk. De deuren zijn voorzien van vier scharnierpunten en dubbele sluitingen. Onder de deuren zijn twee zware stalen stootnokken gemonteerd.
Plywoodwanden. Deze wanden zijn opgebouwd uit een polyester buiten- en binnenwand met daartussen een houtkern. Deze wordt standaard in de kleur wit (RAL9010) geleverd, maar kan in elke gewenste kleur geleverd worden. Onderaan de wand is aan de binnenzijde een stalen stootrand bevestigd. Er zijn ook mogelijkheden om te kiezen voor 30mm of 45mm schuimwanden.
Het kopschot heeft afgeschuinde voorhoekstijlen om maximale vloerruimte te creëren. Aan de binnenzijde is een stootrand gelast van 5 mm dik en 400 mm hoog, voor extra sterkte.
Het dak is lichtdoorlatend en van GFK. Het is voorzien van dwarsliggers voor extra versteviging. Ook is het dak voorzien van verlichting.
Het goed borgen van lading is zeer belangrijk, zodat goederen veilig vervoerd kunnen worden. Slechte borging leidt jaarlijks tot miljoenen euro’s schade en veel ongevallen. In enkele Europese landen is er wetgeving die bepaalt dat de opbouw aan bepaalde sterkte-eisen moet voldoen. Deze wetgeving stelt dat de constructie van de bovenbouw sterk genoeg moet zijn om de krachten vanuit de lading op te vangen. De opbouw wordt in de praktijk op sterkte getest. Als deze test wordt volbracht krijgt het opbouw een certificaat. Daarin wordt het maximaal toegestane gewicht van de belading gemeld. STERK Trailers heeft voor alle uitvoeringen een ladingzekerheidscertificaat.
Het is bij de combitrain alleen mogelijk om een ondervouwende laadklep te kiezen. Standaard kiezen wij voor het merk Dhollandia, ook vanwege het grote aantal servicepunten dat in Nederland aanwezig is. Zo kun je snel geholpen worden, mocht dat nodig zijn. Wij maken gebruik van de Dhollandia DH.SO7 ondervouwende laadklep met een hefvermogen 2.000 kg en een plateaulengte van 1.500 mm. Dit is een speciale uitvoering voor een LZV Combitrain met lengte 8.100 mm.
Liever een ander merk laadklep? Laat het ons weten.
Onze combitrains zijn standaard uitgerust met een naloopgestuurde as. Deze stuurt door wrijving van het wegdek automatisch mee. Bij het achteruitrijden wordt deze automatisch gespert. Dankzij de standaard toepassing van een naloopas, is het onafhankelijk van het soort LZV volgoplegger altijd mogelijk om binnen de wettelijk bestreken draaicirkel te blijven. Het is dus ook mogelijk om een niet-gestuurde volgoplegger mee te nemen.
Bij een combitrain welke geschikt is voor internationaal gebruikt wordt een elektro-hydraulische besturing gemonteerd op beide assen. De kleinste stuurbeweging wordt door de kingpingsensor direct overgebracht naar de assen. Op hoge snelheden en tijdens het rechtuitrijden worden de wielen in rechtuitstand geblokkeerd, dit is ten gunste van de stabiliteit.
Het komt geregeld voor dat bij het lossen van goederen op locatie niet (direct) een heftruck aanwezig is. Een kooiaapaansluiting is daarom de perfecte toevoeging aan een trailer. Hierdoor heb je altijd de optie een heftruck mee te nemen, zonder op laadvermogen in te leveren. Het is mogelijk om een kooiaap constructie (zoals Beers Winkel) op een combitrain te maken maar dit vergt wel maatwerk. Neem contact op met ons voor de mogelijkheden!