Al onze trailers zijn extra sterk door toepassing van hoogsterktestaal
Al onze trailers zijn voorzien van een zinklaag
Al onze trailers zijn zeer compleet uitgevoerd

Kooiaap: de mogelijkheden voor een aansluiting op een trailer

Geplaatst op 09 april 2020

De kooiaap of meeneemheftruck is een van de opties die wij bieden bij het samenstellen van een trailer. Deze heftruck kun je op de achterkant van een trailer aansluiten en is binnen een minuut klaar voor gebruik. Zo is er te allen tijde een heftruck aanwezig en lever je niet in op laadvermogen. In dit artikel vertellen we alles over de mogelijkheden van een kooiaap.

Flexibele transportmogelijkheden met een kooiaap
In de transportbranche is snelheid en kwaliteit van groot belang. Wij van STERK Trailers begrijpen dat dagen vaak te kort zijn. Elke minuut extra, is een minuut teveel. Daarom zorgen wij ervoor dat jouw trailer zo efficiënt mogelijk werkt. Het komt geregeld voor dat er bij het lossen van goederen op locatie niet (direct) een heftruck tot beschikking is. Een eigen heftruck is dan een efficiënte en flexibele oplossing, want je hoeft op niets of niemand te wachten.

Het is een mogelijkheid om een heftruck in de oplegger te plaatsen, maar daar lever je kostbare ruimte mee in. Door een kooiaap te gebruiken lever je niets aan ruimte in en heb je toch altijd een heftruck bij de hand.


Nieuwe kooiaap-opleggers van STERK Trailers
Om een kooiaap mee te kunnen nemen moet er een kooiaapconstructie, ook wel transportframe, op de trailer of bakwagen geplaatst worden. Deze constructie past op nagenoeg elke oplegger en aanhanger. De kooiaap voornamelijk gebruikt op een Open Heavy Duty oplegger of aanhanger, of op een schuifzeiloplegger of -aanhanger. 

Kooiaapconstructie op een gebruikte oplegger
Wil je geen nieuwe trailer, maar wel een kooiaapconstructie? Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij kijken dan voor de juiste oplossing!


Kooiaap op een LZV-combinatie
Ook bij een LZV-combinatie kun je kiezen voor een kooiaapconstructie. Dit kan op de volgoplegger, maar ook op de bakwagen of combitrain. Door een dubbele kooiaapconstructie heb je altijd een heftruck bij de hand als je bijvoorbeeld alleen met de combitrain rijdt. Hier koos bijvoorbeeld Dirk Beers uit Winkel voor.

Waar komt de kooiaap vandaan?
De kooiaap is een echt Nederlands product. De Fries Hessel Kooi had een bedrijf voor het wassen van bloembollen. Hij merkte dat het regelen van een heftruck op locatie veel tijd kostte, dus fabriceerde hij in de jaren ‘70 zijn eigen heftruck om mee te nemen. Collega-chauffeurs zagen dit idee, Kooi maakte er een paar in zijn schuur en zo groeide de kooiaap tot een bekend begrip. Inmiddels is het bedrijf van Kooi overgenomen door Moffett, waardoor een kooiaap ook nog wel eens een Moffett heftruck wordt genoemd.

Wetgeving rondom kooiapen
Normaal gesproken mag er aan de achterkant van een combinatie 1 meter deelbare lading worden toegevoegd. Voor de meeneemheftruck is hier een uitzondering voor gemaakt (art. 5.18.12 lid 6 RV). Deze mag maximaal 1,2 meter uitsteken. Voorzien van een stabiliteitsverklaring dat aslasten en last onder de koppeling van het voertuig bij belading met alleen de kooiaap voldoen aan de wettelijke eisen mag dit maximaal 1,5 meter zijn.

Hoe wordt een kooiaap aangesloten op de trailer?
Een kooiaapaansluiting maakt onder andere gebruik van de lepels van de heftruck. Deze worden in de twee holle kokers onder de deuren van de oplegger gereden. Onder het chassis zitten nog twee kokers, die pneumatisch of handmatig uitgeschoven worden zodat deze onder de kooiaap komen te liggen. Ook zit er aan beide zijden van de trailer, op de stijlen, een oog. Daar worden kettingen aan vastgezet om de kooiaap extra op zijn plek te houden tijdens het vervoer. 

Stap 1/2

Basisgegevens trailer

Vul hier de basisgegevens in van de trailer.

Stap 2/2

Offerte aanvragen

In dit formulier kun je alle wensen voor je trailer aangeven.

    Aanvraag ontvangen!

    Wij hebben de aanvraag ontvangen. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Heb je in de tussentijd nog vragen? Je kunt altijd Contact met ons opnemen